Kampen, een stad met een rijke historie, warme mensen en prachtige natuur. Om het ontstaan en de geschiedenis van Kampen te eren wordt in 2024 en 2025 het evenement ‘Terug naar Kampen’ georganiseerd. Binnen dit evenement wordt teruggeblikt op de historie en het verhaal dat Kampen heeft voortgebracht, maar ook bouwt het verder op het nu. Het ontstaan van Kampen is onder te verdelen in zes periodes.
Eerste periode: Het ontstaan van de Hanzestad
Kampen is vrijwel vanuit het niets ontstaan. Door het ontstaan van de Zuiderzee kon de IJssel goed doorstromen. Schepen konden vanaf Deventer naar de Zuiderzee varen. Rivierschepen moesten de spullen overladen in zeeschepen, waardoor de nederzetting Kampen ontstond. Binnen een halve eeuw is de stad Kampen ontstaan met veel inwoners, kerken en veel bedrijvigheid. Vanaf de 12e tot de 16e eeuw heeft Kampen veel geld en aanzien verdiend vanuit de Hanze.
Tweede periode: Kunst en cultuur vanuit de Hanze
De Hanze heeft Kampen veel rijkdom opgeleverd. Hierdoor was er ruimte voor vakmanschap, kunst en prachtige architectuur die vandaag de dag nog steeds terug te zien is in het stadscentrum. Rond de 16e eeuw werd Kampen een bruisende schildersstad, wat in combinatie met de opkomende schildersschool versterkend werkte. Getalenteerde schilders en andere vakmensen vestigden zich in Kampen.
Derde periode: Lakenindustrie bracht nieuwe economie
De rijkdom vanuit de Hanze was niet oneindig. Er moesten nieuwe manieren gevonden worden om geld te verdienen. Vanaf de 17e tot de 19e eeuw zorgde de lakenindustrie voor een nieuwe economie in Kampen. Kloosters werden opgeheven voor lakenfabrieken, ververijen en spinnerijen.
Vierde periode: Sigarenindustrie bracht werkgelegenheid
Ten tijde van de Franse bezetting ging het economisch minder goed met Kampen. De tabaksindustrie zorgde rond 1820 weer voor bedrijvigheid. Mensen leefden soms in schrijnende omstandigheden tot de wetgeving ervoor zorgde dat de arbeidsomstandigheden verbeterd werden. De tabaksindustrie ging echter ook ten onder.
Vijfde periode: Militairen gaven Kampen aanzien
Vanaf de 19e eeuw ging Kampen zich kenmerken als een garnizoensstad. Militairen vestigden zich in de oude kazerne aan de Oude Straat. Door de militairen kreeg Kampen aanzien en levendigheid in de stad.
Zesde periode: Studenten maken Kampen weer open-minded
In de zesde periode werd Kampen een stad van opleidingen. Er werden verschillende opleidingen en scholen gevestigd in Kampen, zoals een hogeschool, een kunstacademie en een theaterschool. Studenten brachten nieuwe inzichten en maakten Kampen weer open-minded. Ook de opleidingen verdwenen echter weer in de loop der jaren.
Terug naar Kampen voor iedereen
Het evenement ‘Terug naar Kampen’ is geschikt voor iedereen, van jong tot oud en van inwoners van Kampen tot toeristen en bezoekers van de stad. Er wordt gekeken naar het verleden, het heden en de toekomst van Kampen met aandacht voor de stad, de mensen en de wereld. Zo liggen er plannen om de strijd tussen Zwolle en Kampen te herbeleven, leegstaande winkelpanden in te richten tot oude bekende winkels en de Buitenwacht terug te halen naar Kampen.
Overnachten in een hotel in Kampen
Om ‘Terug naar Kampen’ goed onder de aandacht te brengen, zullen meerdere lokale ondernemers evenementen organiseren die mensen meenemen naar de geschiedenis van Kampen. Het is het absoluut waard om meerdere dagen in te plannen om volop van dit evenement en de bezienswaardigheden te kunnen genieten. Bent u op zoek naar een hotel in Kampen of in de buurt van Kampen, zoals Wezep, Urk, Genemuiden, Zwolle, Dronten, Elburg, Emmeloord, IJsselmuiden of Swifterbant? Neem dan contact met ons op via info@hotelvandijk.nl of bel naar 038 331 49 25. Wie weet overnacht u binnenkort wel bij ons mooie hotel in Kampen!